torstai 18. heinäkuuta 2013

Kesän maut talteen!

Mä olen varsinainen Martta. Rakastan hillottaa, säilöä ja kuivattaa, mutta myös kasvattaa siemenistä sekä taimista. Ei ehkä kovinkaan tyypillistä 21-vuotiaalta nuorelta naiselta. Tänä keväänä olen saanut vanhempieni mökille oman pienen puutarhan, jonne olen istuttanut (suurella avustuksella!!) pari raparperin alkua, viinimarjapensaita sekä karviaisia, myös oma pieni mansikkamaa jaksaa kasvaa. Tänä kesänä ei niistä vielä satoa oikein saa, mutta lupaavasti ne kasvavat! Myös siemenistä kasvatettut yrttitaimet parvekkeella saa hymyn huulelle.

Juhannuksena sain poikaystäväni mummilta ihanan nipun raparperia, joista sitten päätin heti keitellä hilloja. Nyt alkaakin olla viimeisiä hetkiä hillotella mansikoita, sillä hinnat alkavat jo hiljallee nousta pilviin. Hilloja voi maustaa haluamallaan tavalla, vain mielikuvituksesi on rajana!

Omat pienet raparperin alut!


Perusohje: 

2kg marjoja
1dl vettä                    
1kg hillosokeria

1. Puhdista ja paloittele suurikokoiset marjat
2. Kuumenna marjat ja vesi kattilaan. (Lisää haluttu mauste)
3. Lisää hillosokeri kuumaan seokseen ja kuumenna kiehuvaksi ja keittele n. 15minuuttia välillä sekoittaen. Kuori vaahto.
4. Anna hillon jäähty n. puolituntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoittele muutaman kerran jäähtymisen aikana.
5. Pese ja kuumenna hillopurkit uunissa 125 asteeseen, näin ollen bakteerit kuolevat, ja hillot säilyvät hyvänä!
6. Kaada hillo kuumennettuihin purkkeihin ja laita kansi hyvin kiinni. Säilytä mieluiten viileässä.

Mansikkahilloja maustoin mm. limenkuorella, eli perusohjeeseen lisäsin kahden limen raastetun kuoren.  Muista olla varovainen raastaessa kuorta, sillä kuoren valkoista osaa ei saa käyttää! Mansikka-lime-hillo onkin äitini lemppari.

Pikkuveljeni lemppari taisi olla mansikka-vanilja-hillo, eli perusohjeeseen vaan muutama halkaistu ja raaputettu vaniljatanko.

Kokeilin myös mansikka-tähtianis-, mansikka-basilika- sekä mansikka-raparperi-hilloja. Jos käytät pehmeitä yrttejä, niin voit hienontaa ne ja lisätä ne vasta hillotuksen lopussa. Kovat, kuten rosmariin ja timjami kannattaa laittaa heti keittämisen alussa ja yrtit kannattaa poistaa ennen purkittamista.




♥ Roosa

torstai 25. huhtikuuta 2013

Lähtölaskenta vappuun!


Viitisen vuotta sitten äitini leikkasi hesarista perinteisen simaohjeen ja laittoi sen magneetilla jääkaapin oveen. Siitä lähtien Siman tekeminen on kuulunut vappuperinteisiini. Aina samalla ohjeella ja aina hyvää.


Siman valmistaminen vaatii kuitenkin ennakointia: se on tehtävä nyt tai muuten jää kurkku kuivaksi vappuna.




Sima

5 l vettä
2 luomusitruunaa
5 dl fariinisokeria
3 dl sokeria
noin herneen kokoinen nokare hiivaa
rusinoita

Aloita kuumentamalla vesi kiehuvaksi. Lisää sitten sokerit ja siirrä kattila pois liedeltä.

Pese sitruunat huolellisesti. Kuori sitruunasta keltainen kuori ohuesti kuorimaveitsellä. Irrota myös valkoinen kuoriosa ja heitä se pois. Paloittele jäljelle jäänyt hedelmäliha. Lisää sitruunan kuorisuikaleet ja palat siman joukkoon ja anna jäähtyä haaleaksi.

Liota hiivanokare nesteeseen ja sekoita juomaan.

Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Nostele kuorenpalat ja hedelmäpalat pois reikäkauhalla. Pullota sima. Pudota jokaiseen pulloon rusinoita ja laita pullot jääkaappiin. Siman valmistuminen vie viileässä noin viisi päivää.

torstai 28. maaliskuuta 2013

Homemade mysli

Aterioista tärkein, nimittäin aamupala ei ainakaan omalta osaltani ole tavallisesti kovinkaan glamourinen luomu ruispuurossaa. Omatekemällä myslillä kuitenkin aamupalasta tulee erityisen herkullinen ja terveellinen aamun aloitus! Myslin tekeminen on myös ihan älyttömän helppoa ja itse tekemällä tiedät tarkalleen, mitä mysli sisältää. Ja samalla vältät kaupan myslille tyypillisen runsaan piilosokerin.

Viimeksi tein mysliä näin:

2dl ruishiutaleita
2dl kaurahiutaleita
3dl siemeniä ja pähkinöitä, tällä kertaa käytin auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiemeniä, cashew- ja saksanpähkinöitä
vajaa desi rypsiöljyä
pari rkl hunajaa
ripaus suolaa
n. dl kuivattuja karpaloita ja eri hedelmiä

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuumenna hunajaa ja öljy, niin että ne sekoittuvat, älä kuitenkaan kiehauta.
Sekoita kaikki ainekset, paetsi kuivatut marjat ja hedelmät, pellille ja kaada hunaja-öljy-seos tasaisesti hiutaleiden, siemenien ja pähkinöiden päälle, sekoita. Laita uuniin paistumaan n.15minuutiksi, mutta kääntele mysliä kuitenkin vähintään viiden minuutin välein, sillä se palaa herkästi! Lisää lopuksi kuivatut marjat ja hedelmät uunista tulleen myslin joukkoon.


Tein myös myslistä viljattoman version hyvän päivän lahjaksi rakkaalle kummilleni!

n. 2,5dl eri siemeniä, auringonkukan-, kurpitsan- ja pellavansiemeniä
n. 2,5dl eri pähkinöitä, cashew- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita
vajaa puolidesiä rypsiöljyä
pari-kolme rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
n. 1,5dl kuivattuja karpaloita, omenoita ja kookoslastuja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuumenna vaahterasiirappi ja öljy, niin että ne sekoittuvat, älä kuitenkaan kiehauta.
Sekoita kaikki ainekset, paetsi kuivatut hedelmät ja marjat, pellille ja kaada vaahterasiirappi-öljy-seos tasaisesti siementen ja pähkinöiden päälle, sekoita. Laita uuniin paistumaan n.15minuutiksi, mutta kääntele mysliä kuitenkin vähintään viiden minuutin välein, sillä se palaa helposti! Lisää lopuksi kuivatut marjat ja hedelmät uunista tulleen myslin joukkoon.



Viljaton mysli


ps. Rypsiöljyn voi korvata esim. kookosöljyllä, jos tykkää kookoksen mausta!
♥ Roosa


tiistai 26. maaliskuuta 2013

Bataatti-porkkanakeitto

Sosekeitot ovat siitä mainioita, että ne tulevat melkein itsestään. Ei tarvitse kuin kuoria ja paloitella vihannekset, keittää pehmeäksi ja surauttaa blenderissä samettiseksi keitoksi!

Tällä kertaa lounaaksi syntyi mausteinen bataatti-porkkanakeitto.

n. 500g porkkanoita
n. 500g bataattia
1 sipuli
1 pieni chili
pieni pala inkivääriä (about peukalon pään kokoinen palanen)
1 vaniljatangon siemenet
n. 2dl kookosmaitoa
suolaa

Kuori ja pilko sipuli sekä inkivääri, poista chilistä siemenet ja pilko se pieniksi palasiksi. Halkaise vaniljatanko pituussunnasta ja ota siemenet talteen. Kuullota sipuli, inkivääri, chili ja vaniljatangonsiemenet öljyssä ja lisää kuoritut ja paloitellut porkkanat sekä bataatti joukkoon. Lisää vettä niin, että vihannekset lähes peittyvät. Keitä vihannekset kypsiksi, niiden ei kuitenkaan tarvitse olla överikypsiä, sillä silloin keitosta tulee helposti vetistä. Lisää suolaa. Surauta vihannekset blenderissä (eli tehosekoittimessa) soseeksi ja lisää kookosmaito. Lisää keitinlientä sen verran, että saat halutun koostumuksen. Tarkista suola.

♥ Roosa

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pasta Carbonara

Olen tänä keväänä ollut työharjoittelussa ravintolassa, jonka takia en ole hirveästi kotona kokkaillut. Nyt kuitenkin olen seuraavat viisi viikkoa työharjoittelussa kauniiden kakkujen parissa ja sinne minun täytyy ottaa omat lounaat mukaan. Tämän vuoksi tulen varmasti postailemaan tänne enemmänkin tämmöistä helppoa lounasruokaa.

Insipiroiduin tänään Jamie Oliverin kesäkurpitsa- pasta carbonarasta, joten päätin kokeilla sitä myös itse. Tämä oli todella nopea tehdä, oikeasti viidessätoista minuutissa valmis! Helppoa, mutta melko tuhtia ruokaa.

Tarvitset:

200g penne pastaa
suolaa

170g pekonia
2 kesäkurpitsaa
reilusti timjamia
mustapippuria
2 keltuaista
n. 70g parmesanraastetta
2dl kermaa

Tee näin:

Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää keitinveteen reilusti suolaa. Heti kun vesi kiehuu, laita pastat keittymään, ja keitä pussin ohjeen mukaan. Älä kuitenkaan keitä pastaa yli, jätä purutuntumaa.
Siivuta pekoni melko raffiksi siivuiksi ja heitä isoon paistin/wokkipannuun ruskistumaan. Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnasta puoliksi ja puolikkaat vielä kerran pituussuunnasta puoliksi, poista kesäkupitsasta siemenet. Leikkaa kesäkurpitsat viistosti noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Kun pekonit ovat ruskistuneet, lisää kesäkurpitsat pekonien joukkoon. Lisää timjamia ja reilusti rouhittua mustaa pippuria.
Laita kaksi keltuaista, kerma ja parmesaaniraaste astiaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää keltuais-kerma-parmesaan seos pekonin ja kesäkurpitsojen päälle ja kiehauta nopeasti. Lisää keitetty pasta kastikkeen sekaan. Mikäli tuntuu tarpeelliselta, voit lisätä vähäsen keitinvettä joukkoon.




♥ Roosa

torstai 21. maaliskuuta 2013

Maalaistentorille Kellohalliin

Kuva maalaistentorin sivulta
Kevät alkaa pikkuhiljaa olla täällä. Sen voi aistia ainakin siitä, että Helsinki alkaa aktivoitua ja kaikenlaisia hauskoja tapahtumia järkkäillään ympäri kaupunkia. Viime lauantai torikortteleissa tapahtui katuruokariehan tiimoilta ja ensi lauantaina Kellohalliin avautuu jälleen Maalaistentori.

Syksyllä Maalaistentorilla oli letkeä meno ja paljon hyviä tuotteita myynnissä. Meille tarttui silloin mukaan hunajaa ja raakamaitoa. Rekviisiittaakin oli mukana ja maalaistunnelmaa loi esimerkiksi pihaan parkkeerattu traktori

Tälläkin kertaa tapahtuma on kokonaan tuottajien itsensä järjestämä. Tarjolla mainostetaan olevan erityisesti pääsiäisherkkuja. Paikan päällä oli ainakin viimeksi ruokakojua niin sai shoppaillesakin masun täyteen.

Tästä pääsee Kellohallin sivuille tutustumaan tarkempaan aikatauluun!


-Riikka

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Sunnuntain energiapallot

Perjantaina kaverini esitteli Punnitse & Säästässä hauskoja raaka-vegaani-patukoita. Ainesosien määrä ei päätä huimannut, sillä cashewpatukka sisälsi tasan cashew-pähkinöitä ja taateleita.

Päätin, että kokeilen heti hyvän hetken tullen kotona omaa versiotani näistä patukoista. 

Valmiina eväsrasiassa lähdössä kirpparimyyjien motivaatioherkuiksi.

Energiapalloset

n. 15 palloa 

2 dl pähkinöitä (kuorittuja)
6 kuivattua viikunoita
(seesaminsiemeniä tai kookoshiutaleita viimeistelyyn)

Laita pähkinät ja viikunat kulhoon ja murskaa sauvasekottimella mahdollisimman tasaiseksi massaksi.

Pyörittele palloiksi tai muotoile patukoiksi.

Laita seesaminsiemeniä tai kookoshiutaleita lautaselle ja pyörittele pallot siinä.

Valmis.

-Riikka

torstai 14. maaliskuuta 2013

Kolmannen kerran se savulohi

Viimeiset savulohen rippeet päätyivät sunnuntaipäivällisen alkupaloiksi. Rupeama sai arvoisensa päätöksen, sillä nämä herkkuset veivät kielen mennessään. Pakko myöntää, että oli aika ylpeä olo, kun savulohen nahka tipahti biojätteeseen, sillä jokainen hitunen oli harkiten käytetty ja nautittu! Seuraavaksi pitänee ottaa vaikeampi kohde, sillä savulohi sopi yllättävän moneen ruokaan ja makuun.

Sunnuntaipöydässä itsetehty näkkileipä sai päällensä avokadomoussea ja savulohta! Yksinkertaista, mutta hyvää. Avokado ja lohi ovat ehdottoman hyvä makupari!

Näkkäri

Liitutaululla pysyy reseptit ja ostoslistat ojennuksessa

1 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
6 dl hiivaa
3 tl suolaa
3 tl hunajaa
25 g sulatettua voita
(pari ruokalusikallista silputtua tilliä tai muuta yrttiä)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää hunaja ja suola. Seikoittaen voimakkaasti lisää jauhot. Lopuksi hienonennut yritit ja voi. Taikina on hyvä kun se on suhteellisen kova ja kiinteä. Jos se on tarttuvainen, lisää vähän jauhoja. Kääri taikina kelmuun ja anna en levätä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia.


Ota taikinasta kerallaan pieni pala. Voit joko kaulia sen jauhotetulla alustalla tai rullata pastakoneella mahdollisimman ohueksi. Voit paistaa leivät pitkinä levyinä, mutta yhtä hyvin leikata ne valmiiksi ruuduiksi tai piparimuotilla vaikka ympyröiksi.

Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 5 - 8 minuuttia. Vahdi koko ajan uunia, sillä näkkärit palaa hirmu helposti!

Lopputulos oli herkullinen, mutta myös kaunis!


Avokadomousse

1 kypsä avokado
sitruunamehua
1 rkl creme freshiä (tai vaikka maustamatonta tuorejuustoa)
suolaa
pippuria

Laita kaikki blenderiin ja surauta! Lisää suolaa ja sitruunamehua maun mukaan. Sitruunamehua kannattaa laittaa ainakin vähän, sillä muuten mousse ruskettuu inhottavan väriseksi!

Vinkki: Sitruunan sisältämä askorbiinihappo eli c-vitamiini on yleensäkin hyvä värin säilyttäjä oli kyseessä sitten avokado tai omenamehu.

Kokoa leivät taittamalla näkkärilevystä sopivia palasia, iskemällä moussea väliin ja savulohta päälle. Viimeistele vastarouhitulla mustapippurilla.

-Riikka


lauantai 9. maaliskuuta 2013

Savulohi round 2: Artisokkaa ja savulohta


Savulohiseikkailut jatkuvat! Nyt kala on yhdistetty maa-il-man helpoimpaan herkku-pastaan. Kaikki kiitokset reseptin alkuperästä Kanadaan kadonneelle ystävälleni. Kun mitään ei tarvitse pilkkoa vaan kaikki hurauttaa sauvasekottimella mössöksi, ei iske kiire keittiöön.

 

 

 

 

 

 

 

Savulohta, artisokkapestoa ja kesäkurpitsaa


 pastaa neljälle

1 säilyke tlk artisokansydämiä
1 puntti basilikaa
2 valkosipulin kynttä
1 sitruuna
1 tl hunajaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

n. 300 grammaa savulohta

kesäkurpitsa
sitruunaa
balsamicoa
suolaa
pippuria


Aloita kesäkurpitsasta. Vedä se ohuiksi nauhoiksi kuorimaveitsellä. Mausta n. puolikkaan sitruunan mehulla, balsamicolla ja suolalla sekä pippurilla. Jätä maustumaan huoneenlämpöön.

Laita kaikki artisokkapeston aineksen sauvasekottimen menevään kulhoon ja hurauta mössöksi. Lisää oliiviöljyä sen verran, että pesto ei ole tönkköä. MAISTA! Lisää sitten makusi mukaan lisää suolaa, pippuria, sitruunaa tai hunajaa.

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

Kaada pesto kulhoon ja pasta päälle. Sekoittele hyvin. Nostele kesäkurpitsat pastan päälle. Riko haarukalla savulohen rakennetta ja asettele hituset päälimmäiseksi. Rouhi vielä pippuria ja suolaa päälle.


torstai 7. maaliskuuta 2013

Kolme kertaa savulohi vol 1

Tässä palataan tuplasti jo kerran esille nousseisiin aiheisiin. Ensinnäkin kalaan! Edelleen hyvää ja terveellistä. Toiseekseen Mummuun. Kerroin inspiroivasta Vaasan reissusta jo kertalleen, mutta palataan vielä Mummun viisauksiin..

Kun asuu yksin tai kahdestaankin, kohtaa jatkuvasti ongelman nimeltään pakkauskoot. Kuka nyt huitasee yksinään 400 grammaa jauhelihaa tai kokonaisen kesäkurpitsan? Ei ainakaan meidän Mummu enkä minä. Mummulla juttu toimii niin, että ensimmäisenä päivänä lenkkimakkarasta tehdään makkarakastiketta ja perunaa. Toisena sitten eilisistä perunoista ja lenkistä pyttipannu. Kolmantena loput lenkkimakkarasta siivutetaan ja niistä tehdään oskarin grillissä purilaisia. Meillä vastaava tilanne kulkee näin: kolmasosa kesäkurpitasta käytetään linssikeittoon. Seuraavana päivänä syödäänkin ulkona. Komantena paistetaan munakas.. Mihin se kesäkurpitsa unohtui? Jääkaapin perälle tietty!

Päätin tehdä asiassa parannuksen. Ja aloittaa heti. Ensimmäisenä kohteena 800 gramman lämminsavulohifile.

Kun keltuainen jää valuvaksi on uppomuna just täydellinen

Päivä 1

Ensimmäisenä päivänä päädyin kevyesti salaattiin.  Parasta, mitä lohisalaattiin voi laittaa on uppomuna! Uppomunalla on jokseenkin hankala maine, mutta sen tekeminen on oikeasti hyvin yksinkertaista.


Savulohisalaatti


Kahdelle

n. 300 gramaa savulohta
2 munaa

wasabia
creme freshiä

erilaisia salaatteja
avocado
kurkkua


Aloita valmistamalla uppomunat.

Sekoita pieni määrä wasabia ja vähän suolaa creme freshiin helpoksi kastikkeeksi.

Pilko ja pienennä vihannekset kuten haluat ja kokoa kaikki nätiksi salaatiksi.


Uppomuna

Valitse iso kattila ja laita siihen reilusti vettä. Vettä ei haluta kuumentaa kiehuvaksi vaan juuri alle kiehumispisteen. Lorauta veteen pari ruokalusikallista etikkaa.

Riko munat, kumpikin omaan lasiinsa. Tee kauhalla tai pallovispilällä veteen pyörre ja tipauta munat pyörteeseen. Anna munien olla vedessä nelisen minuuttia, nosta ne lautaselle ja ripauta suolaa sekä pippuria päälle!

-Riikka

..jatkoa seuraa..

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Syökää kalaa!

Ravintosuosituksissa suositellaan syömään kalaa kahdesti viikossa. Omega 3- rasvahapot ja D-vitamiini ovat hyviä syitä mutustella kalaa useamminkin. Monet kalat ovat myös vähärasvaisia. Japanilaisten ja inuiittien on todettu elävän terveempää elämää kalapanoitteisen ravintonsa takia. Kalalla ei myöskään ole samanlaista ympäristöä kuormittavaa taakkaa kuten lihalla.

Meidänkin kotona jää silti kalansyönti vähemälle. Pohdiskelin asiaa muutama päivä sitten talsiessani kohti Alepaa. Kun rantauduin lähikauppamme kalahyllyn eteen, en enää pohtinut miksi. Hyvää kalaa halutessaan on nimittäin lähdettävä vähän paremmille verkoille kuin Alepan pakastealtaalle.

Ainakin Helsingissä parhaat kalat saa kauppahallista. Hakaniemessä luottomyyjäni on ehdottomasti Reitti. Valikoima ei ehkä ole laaja, eikä tiskillä ole muovirapuja koristeena, mutta kala on aina tuoretta ja palvelu loistavan ammattimaista. Reitillä ei joudu pohdiskelemaan, ottaisiko nyt tota epäeettistä miekkakalaa vai vielä pahemmin sukupuuttoon kuolevaa ruijanpallasta. Valikoimassa on kotimaiset kausituotteet (taisi olla vielä norsseja), lohta, siikaa, ahventa, haukea, mätejä ja viimeksi käydessäni myös sinisimpukoita.

Omaan pakettiini kääräistiin pari siikafilettä. Tuoreen kalan äärellä nimittäin lähes väistämättä puhkeaa tajuton lämpökypsyttämisen viha. Nämä fiileet olivat matkalla kohti graavausta. Siika on WWF:n kalaoppaassa niin sanottu keltainen kala. Sitä ei suositella kulutettavaksi liikaa. Siika on kuitenkin aika ongelmallinen kala monessakin suhteessa, mitä näihin eettisyyskysymyksiin tulee. Ensinnäkin siikoja on monenlaisia, ei vain yhtä. Esimerkiksi karisiika kasvaa hitaasti ja siksi sen syöminen olisi hyvä jättää vähemmälle. Sisävesien siikoja kannattaa suosia ja pienimmät yksilöt jättää vielä jatkmaan sukuaan.

Toinen kaveri sai perinteisemmän tillimausteen, ihan vaan vertailun vuoksi.

Sokerisuolattu basilikasiika

n. 500 gramman siikafile
1/2 punttia basilikaa
1 rkl karkeaa merisuolaa
1/2 rkl sokeria

Nypi file ruodottomaksi ellet ole jo pyytänyt kauppiasta tekemään sitä. Jätä suosiolla nahka ja suomut, jotta filettä on helpompi käsitellä.

Pyyhkäise keittiöpaperilla pinnasta ylimääräiset limaisuudet pois tai huuhtaise file ja kuivaa se. Hiero suola ja sokeri pintaan. Nypi basilikan lehdet fileen päälle. Kääräise tiukasti voipaperiin ja laita kylmään.

Graavaminen on kalan raakakypsyttämistä. Anna kalan siis kypsyä rauhassa mielellään yön yli.

Siivuta kypsynyt kala ja tarjoile esimerkiksi tomaattisalaatin kanssa. Jos graavikala jää jostain syystä (vaikea keksiä yhtään) syömättä sen voi myös lämpökypsentää. Basilikagraavatusta siiasta syntyy esimerkiksi herkullinen lasagne!

-Riikka


maanantai 25. helmikuuta 2013

Onnistumisen iloja: Macarons

Jippii! Olen löytänyt tavan, jolla macaronien pieleen menemisen riski minimoituu. Salaisuus piilee italialaisessa marengissa. Näin tehtynä ne ovat ehkä hieman työläämpiä, mutta onnistuvat varmemmin. Myös värin määrittäminen helpottuu. Kun sekoitat pasta- tai tomuvärin italialaiseen marenkiin, tulos pysyy paistamisesta huolimatta lähes samana. 




Aloita macaronien teko erottelemalla keltuainen ja valkuainen ainakin vuorokautta ennen itse urakkaa.
Muutamat työvälineet helpottavat macaronien tekemistä. Italialaisen marengin valmistukseen tarvitset tarkkaa digitaalista paistolämpömittaria. Myös yleiskone helpottaa italialaisen marengin onnistumista, sillä se pitää vatkata kylmäksi. Tarkkaa vaaka on myöskin ehdoton kapistus!

Ohjeen perustuu Jauhot Suussa -blogin ohjeeseen, mutta jonkin verran olen sitä muuttanut.

Tarvitset:

150g mantelijauhoa
150g tomusokeria
120g valkuaisia
185g hienoa sokeria
50g vettä
(pasta- tai tomuväriä)

1. Mittaa ja siivilöi mantelijauho sekä tomusokeri isohkoon kulhoon.
2. Mittaa puolet valkuaisista (60g) yleiskoneen kulhoon.
3. Ja jätä toinen puolikas valkuaisista (60g) odottamaan.
4. Mittaa 30g sokeria odottamaan yleikoneen viereen.
5. Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan.

Aloita tekemällä italialainen marenki:

- Laita sokeri ja vesi (kohta 5) kuumenemaan 121 asteeseen.
- Vatkaa valkuaisia  ja lisää samalla pikkuhiljaa hieno sokeria joukkoon (kohta 2 & 4), vatkaa kunnes valkuaiset alkavat muodostaa alaspäin kääntyviä huipuja.
- Lisää väri ja sekoita. (Itse suosin pastavärejä. Niitä tarvitsee käyttää todella vähän, ole varovainen sillä väriä ei saa pois!! Pastavärejä voi tilata esim. täältä.)
- Kun vesi ja sokeri ovat 121 asteessa, lisää kuuma liemi valkuaisvaahtoon ohuena nauhana, samalla valkuaisvaahtoa vatkaten.  Anna italialaisen marengin vatkautua kylmäksi.

Lisää loput valkuaiset (kohta 3) käännellen mantelijauho-tomusokeri-seokseen, niin että se on sekoittunut sinne täysin. Kääntele italialainen marenki mukaan joukkoon varovasti. Mitä enemmän kääntelet, sitä notkeammaksi taikina tulee. Varo kääntelemästä liikaa. Taikina on sopivaa, kun nostamalla sitä nuolijalla, taikina valuu siitä suhteellisen paksuna, mutta kuitenkin yhtenäisenää pötkönä alas. Jauhot Suussa -blogi neuvoo tarkistamaan taikinan näin: Seoksen pitäisi olla sopivaa kun vedät veitsellä viillon taikinaan ja 10 sekunnissa kuvio häviää ja taikinan pinta tasaantuu. Mikäli taikina tuntuu vielä liian paksulta, kääntele sitä pari kertaa ja kokeile uudestaan.


Laita seos pursotinpussiin ja pursota leiveinpaperin päälle tasaisia, mahdollisimman samankokoisia ympyröitä ja laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Anna macaroneien jähmettyä ennen uuniin laittoa
n. 30 minuuttia. Macaronit ovat valmiita uuniin, kun painat pintaa kevyesti sormella, taikinaa ei jää käteen, eikä sormen kuvaa taikinaan.

Mikäli haluat koristella macaronien pintaa kookoshiutaleilla, stösseleillä tms. lisää koristeet ennen kuin kuoret ovat täysin kuivuneet, mutta kuitenkin jo osittain jähmettyneet.

Laita macaronit 150 asteiseen uuniin, mutta pienennä lämpötilaa 135 asteeseen, näin ollen kuoret eivät ruskistu. Paista no 12-15 minuuttia uunista riippuen. Ota macaronit pois kuumalta pelliltä heti, ja anna jähtyä leivinpaperin päällä, ennen irroittamista. Pakkaa kuoret ilmatiiviiseen rasiaan, niin että jokaisen kerroksen välissä on leivinpaperia ja anna oleutua jääkaapissa ainakin yön yli ennen tarjoilua.
Kuorien väliin voit laittaa mitä ikinä haluat, hilloja, voicremejä, mascarponetäytteitä tms. Nauti ihanassa seurassa!




♥ Roosa

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Ystävänpäiväpuusti!

Ystävänpäivän lähestyessä voit muistaa ystävää esimerkiksi omatekemällä sydänpuustilla!
Täältä voit muistuttaa mielesi pullataikinan ohjeen.

Herttaisia!

Sydänpuustien ohje:

puolen litran pullataikina

n. 100g sulaa voita
n. 1dl sokeria
reilu 2rkl kanelia

(raesokeria)



1. Ota pala taikinaa ja kauli se n.15cm leveäksi ja n.50cm pitkäksi
kaistaleeksi. Sudi päälle voisulaa, ripottele kanelia ja sokeria
tasaisesti.
2. Taita taikina pituussuunnassa kaksinkerroin, sudi päälle voisulaa, sekä ripottele kanelia ja sokeria tasaisesti päälle.






3. Taita taikina leveyssuunnassa molemmilta reunoilta keskelle.



4. Leikkaa taikina n 1,5cm paksuisiksi paloiksi.

5. Käännä taikinan palat pystyyn, niin että leikkauspinnat ovat pöytää vasten sekä ylöspäin ja taita V:n muotoon.








6. Laita  pienet sydämet pellille ja anna kohota. Tässä vaiheessa voit vielä hieman muotoilla sydämiä ja painella keskeltä taikinan kaistaleita yhteen, jotta pulla pysyy sydämen muotoisena. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle vielä raesokeria.






Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia ja herkuttele!


Ihanaa ystävänpäivää kaikille!




♥ Roosa

perjantai 1. helmikuuta 2013

Leipää ja suolaa

Muutamakin ystävä on loppuvuoden ja nyt alkukevään aikana muuttanut uuteen kotiin! Perinteisestihän on tapana viedä tuparilahjaksi leipää ja suolaa. Mielestäni se on hauska tapa ja helppoa kaiken lisäksi.

Yksi leipäreseti on kulkenut mukanani jo pitkään. Sain sen viitisen vuotta sitten kaveriltani ja siitä lähtien se on muutuunut ja muokkauttunut pikkuhiljaa. Sen tekeminen vie jonkin verran aikaa, mutta on helppoa, koska taikina ei vaadi vaivaamista.

Leipä, johon olen näin kovin ihastunut, on saaristolaisleipä. Ensinnäkin se maistuu hyvältä, toisekseen säilyy hyvin monia päiviä! Täydellinen lahja siis.

Saaristolaisleipä

2-4 leipävuokaa

1 litra piimää (tai appelsiinimehua)
50 grammaa hiivaa
3,5 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
2 dl leseitä
4 dl ruisjauhoa
10 dl vehnäjauhoa
1 dl auringonkukansiemeniä
1,5 rkl suolaa

Lämmitä piimä, maltaat ja siirappi kattilassa kädenlämpöiseksi, jotta voit herätellä hiivan.  Lisää kaikki muut aineet sekoitellen. Taikina on aika löysä, mutta hyvä niin. Anna sen nousta yön yli jääkapissa tai pari tuntia pöydällä.

Voitele leipävuoat ja "jauhota" leseillä halutessasi. Painele taikina vuokiin ja tasoita jauhoisilla sormilla. Anna kohota pari tuntia pöydällä.


Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipiä alatasolla pari tuntia. Paiston loppupuolella leipiä voi valella siirappilla. Sammuta uuni ja ota leivät pois vuoista. Voit laittaa leivät vielä ilman vuokia uuniin 10 minuutiksi, jotta kuoresta tulee vähän parempi.

Säilytä leipiä keittiöpyyhkeeseen tai paperiin käärittynä jääkaapissa. Parhaimmillaan aikaisintaan seuraavana päivänä.

..ja suolaa

Suolapaketteja saattaa yllättäen kertyä aika monta, kun tuparivieraat innostuvat! Siispä olen yleensä vienyt jotain itsetehtyä suolaista leivän päälle laittettavaa. Saaristolaisleivän kanssa sopii esimerkiksi hyvin vaikka savukalatahna!

-Riikka



tiistai 22. tammikuuta 2013

Pullaa

Herkulliset pullat ovat takuuvarma menestys kahvipöydässä. Ja taikinaa vaivatessa mahdollinen stressikin kyllä häviää.

Taikinaohjeita on monenlaisia. Kun on löytänyt hyvän ohjeen kannattaa pitää siitä kiinni. Etsimistänne helppottaakseni jaan omani kanssanne. Tässä ohjeessa on muutama hyvä puoli. Ensinnäkin se on munaton eli se sopii mainiosti myös muna-allergisille. Toiseekseen vaihtamalla voin margariiniin siitä saa maidottoman ja vegaanisen! Kolmanneksi: se on yksikertaisesti paras. "Kun paras on paras, se on paras!" sanoo meidän opettaja koulussa. Niinhän se on.


Minä teen pullataikinan näin:
5dl kädenlämpöistä vettä
50g tuorehiivaa
2dl sokeria
2tl suolaa
1rkl kaardemummaa
n.14dl vehnäjauhoja
150g voita

1 muna voiteluun (munatonta ruokavaliota noudattaessa, voi pullat voidella esim. öljyllä!)

Eli, liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri, suola, kaardemumma ja osa jauhoista koko ajan sekoittaen ja sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan ja lopuksi sulanut voi.

Jätä taikina vedottomaan paikkaan kohoamaan liinan alle, niin että taikina kohoaa kaksinkertaiseksi.

Tein puolikkaasta taikinasta söpöjä sydämenmuotoisia korvapuusteja, eli siis sydänpuusteja ja toisesta puolikkaasta pieniä herkullisia päärynävoisilmapullia.

Päärynävoisilmäpullat:

Puolet 0.5l pullataikinasta
2 päärynää pieneksi kuutioiksi kuutioituna
n. 150g voita pieninä kuutioina
kanelisokeriseosta, jossa n.0,5dl sokeria ja 1rkl kanelia
(raesokeria)

Eli pyöritä taikinasta pieniä palloja, laita pellille ja jätä kohoamaan n. 10minuutiksi vedottomaan paikkaan liinan alle.

Kohoamisen jälkeen paina sormella "kuoppa" pullan keskelle, laita
pohjalle nokare voita, sitten päärynän paloja ja päälle taas pieni nokare voita. Voitele kananmunalla ja lisää n. 0,5tl kanelisokeriseosta ja halutessasi raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 8min.







♥ Roosa

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Avokado-smoothie

Meiltä  kyseltiin lisää avokadoreseptejä ja mulle tuli mieleen tämmöinen smoothie, joka oli jälkiruokalistalla eräässä Marokkolaisessa-ravintolassa Pariisissa. Listalla tämän nimi oli Avokadoa ja appelsiinia ja tämä tarjottiin kulhosta, päällä hieman hunajaa ja paahdettuja mantelilastuja. Mutta kyllä tämä toimii ilman niitäkin. Herkullinen kevyt lounas tai välipala.

1 avokado
n. 3dl kylmää appelsiinimehua
(1 limen mehu)

Kuori ja pilko avokado, laita blenderiin (eli tehosekoittimeen) appelsiini- sekä limenmehunkanssa ja sekoita tasaiseksi kuohkeaksi juomaksi. Ja nauti!


♥:Roosa


torstai 17. tammikuuta 2013

Ihanat uunijuurekset

Suussa sulavat uunijuurekset ovat superhelppoja valmistaa ja maistuvat lisukkeina tai ihan sellaisenaan. Niihin voi käyttää mitä juureksia tahansa ja esimerkisi näihin käytin porkkanoita, lanttua, punajuurta, punasipulia, sipulia sekä valkosipulia. Sen kuin kuorit ja leikkaat paloiksi, levität pellille, lorautat rypsiöljyä päälle, lisäät yrttejä (esim, timjamia, rosmariinia tms.) ja hieman hunajaa, suolaa sekä pippuria. Kääntelet ja sekoitat niin että öljy ja mausteet ovat tasaisesti kaikkialla. Paista 180' asteessa n. 40-45minuuttia.



Mukavaa talvea kaikille!
-Roosa

tiistai 15. tammikuuta 2013

Sinisimpukoita!

Vaikka useissa ravintoloissa sinisimpukoita tarjoillaan syksyllä, ne ovat pulleimmillaan näin alkukeväästä. Niitä on helppo ja nopea valmistaa; ne ovat kuin herkkusuun pikaruokaa!

Sinisimpukoita, siis viljeltyjä sellaisia, voi ostaa kepein mielin ainakin WWF:n kalaoppaan mukaan. Ne eivät aiheuta ympäristöhaittoja, vaan päinvastoin niiden viljelyllä koetaan olevan positiivisia vaikutuksia meren hyvinvointiin. Ne poistavat liikoja ravinteita vedestä suodattamalla vedestä pieneliöitä ravinnokseen, mitä pidetään myönteisenä. Kalaopas vilkuttaa siis vihreää valoa tälle herkulle!


Hyviä sinisimpukoita löytää ainakin Hakiksen hallista Reitiltä, eikä hintakaan hivo taivaita. Reilun kilon pussin saa alle seitsemälle eurolla. Sellaisesta määrästä riittää kahdelle pääruoaksi tai neljälle alkuruoaksi.


Talviset sinisimpukat

 

Perustekniikka sinisimpukoiden valmistukseen on keittää ne elävänä liemessä. Liemen voi maustaa eri tavoin, mutta klassisimmillaan se on keitetty valkoviinistä ja kalaliemestä. Tällä kertaa päätin käyttää mausteena myös chiliä ja korianteria pakkaspäivän kunniaksi.

Esivalmistelut


LIEMEN KEITTÄMINEN

3 shalottisipuli

1 chili

1 litra kalalientä

1/2 litraa valkoviiniä

1/2 dl valkoviinietikkaa

1-2 dl kermaa

suolaa


Hienonna sipuli ja chili. Kuullota ne kattilassa. Lisää ensimmäisenä kuumaan kattilaan valkoviinietikka, sitten viini ja anna niiden keittyä hetki kasaan. Lisää sitten kalaliemi ja anna nesteen keittyä puoleen. Lisää kerma juuri ennen kuin keität simpukat. Tarkista suola ja lisää maun mukaan.

SIMPUKOIDEN PUTSAAMINEN

Simpukat on helpoin putsata kaatamalla koko satsi lavuaariin ja työskennellä siellä. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä irtohiekan ja lian poistamiseksi. Ota pieni veitsi ja rapsuttele sillä irti tiukemmin kuoressa oleva lika. Poista samalla nykäisemällä simpukasta sen "parta". Heitä pois simpukat, jotka ovat valmiiksi auenneet eivätkä sulkeudu kopauttamalla. On tärkeää, että kuolleet eli auenneet simpukat eivät päädy liemeen, sillä ne aiheuttavat ikäviä ruokamyrkytyksiä! Älä myöskään keitä "erityisen painavia" simpukoita, sillä ne ovat usein täynnä hiekkaa, ettei vaan liemi mene hiekasta pilalle.

Simpukoiden keittäminen 

 

n. kilo putsattuja simpukoita

n. litra lientä

silputtua korianteria

leipää tarjoiluun



Kuumenna liemi isossa kattilassa reilusti kiehuvaksi. Lisää kaikki simpukat kerralla kattilaat ja laita kansi päälle. Anna kiehua kolme minuuttia niin että simpukat aukeavat!

Lado simpukat isoon kulhoon, ripottele korianterisilppu päälle ja kaada lientä sopivasti mukaan. Kiinni jääneet simpukat eivät ole syömäkelpoisia.

Nautiskele rauhassa hyvän valkkarin kera. Liemeen on ihanaa dippailla hyvää leipää!


-Riikka



PS. Jos kaikkea liemeä ei tule syötyä, kannattaa loput säästää. Siitä voi tehdä seuraavana päivänä vaikka pastan. Keittää vain liemen kattilassa kasaan ja lisää vaikka vähän chiliä ja tomaattipyrettä!



sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Energiaa talvipäiviin!


Kävin joululomalla Mummun luona Vaasassa ja keräsin inspiraatiota elämään ja ruoanlaittoon! Yllättävää miten sainkaan idiksiä Mummun arkipäivän roukafilosofiasta. Tärkeimpiä ruokaopetuksia, joita Mummuni on koskaan minulle opettanut, on marjat! Suomalaiset terveelliset, vitaaminipitoiset, ihanat, puhtaat marjat.


Ennen tätä reissua ollankiin vedetty aina aamuisin tyrnimehua energian ja hyvän terveyden toivossa, mutta tällä kertaa Mummulla oli uudet kujeet. Siirryttiin Suomen c-vitaamipommeista etelän hedelmiin.


Mummun tehojuoma

1  appelsiini
1 muna
korkillinen vodkaa


Purista appelsiinista mehu.

Vatkaa muna kuohkeaksi ja lisää mehu vatkaten.

Lopuksi hulauta joukkoon vodka ja jaa kahdelle tai kolmelle laseihin!

Nauti!



-Riikka