torstai 14. maaliskuuta 2013

Kolmannen kerran se savulohi

Viimeiset savulohen rippeet päätyivät sunnuntaipäivällisen alkupaloiksi. Rupeama sai arvoisensa päätöksen, sillä nämä herkkuset veivät kielen mennessään. Pakko myöntää, että oli aika ylpeä olo, kun savulohen nahka tipahti biojätteeseen, sillä jokainen hitunen oli harkiten käytetty ja nautittu! Seuraavaksi pitänee ottaa vaikeampi kohde, sillä savulohi sopi yllättävän moneen ruokaan ja makuun.

Sunnuntaipöydässä itsetehty näkkileipä sai päällensä avokadomoussea ja savulohta! Yksinkertaista, mutta hyvää. Avokado ja lohi ovat ehdottoman hyvä makupari!

Näkkäri

Liitutaululla pysyy reseptit ja ostoslistat ojennuksessa

1 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
6 dl hiivaa
3 tl suolaa
3 tl hunajaa
25 g sulatettua voita
(pari ruokalusikallista silputtua tilliä tai muuta yrttiä)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää hunaja ja suola. Seikoittaen voimakkaasti lisää jauhot. Lopuksi hienonennut yritit ja voi. Taikina on hyvä kun se on suhteellisen kova ja kiinteä. Jos se on tarttuvainen, lisää vähän jauhoja. Kääri taikina kelmuun ja anna en levätä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia.


Ota taikinasta kerallaan pieni pala. Voit joko kaulia sen jauhotetulla alustalla tai rullata pastakoneella mahdollisimman ohueksi. Voit paistaa leivät pitkinä levyinä, mutta yhtä hyvin leikata ne valmiiksi ruuduiksi tai piparimuotilla vaikka ympyröiksi.

Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 5 - 8 minuuttia. Vahdi koko ajan uunia, sillä näkkärit palaa hirmu helposti!

Lopputulos oli herkullinen, mutta myös kaunis!


Avokadomousse

1 kypsä avokado
sitruunamehua
1 rkl creme freshiä (tai vaikka maustamatonta tuorejuustoa)
suolaa
pippuria

Laita kaikki blenderiin ja surauta! Lisää suolaa ja sitruunamehua maun mukaan. Sitruunamehua kannattaa laittaa ainakin vähän, sillä muuten mousse ruskettuu inhottavan väriseksi!

Vinkki: Sitruunan sisältämä askorbiinihappo eli c-vitamiini on yleensäkin hyvä värin säilyttäjä oli kyseessä sitten avokado tai omenamehu.

Kokoa leivät taittamalla näkkärilevystä sopivia palasia, iskemällä moussea väliin ja savulohta päälle. Viimeistele vastarouhitulla mustapippurilla.

-Riikka


1 kommentti:

  1. AVOKADOmousse!
    namnamnam
    mmmmmmm, parhaan näköstä.

    VastaaPoista