Jippii! Olen löytänyt tavan, jolla macaronien pieleen menemisen riski minimoituu. Salaisuus piilee italialaisessa marengissa. Näin tehtynä ne ovat ehkä hieman työläämpiä, mutta onnistuvat varmemmin. Myös värin määrittäminen helpottuu. Kun sekoitat pasta- tai tomuvärin italialaiseen marenkiin, tulos pysyy paistamisesta huolimatta lähes samana.
Aloita macaronien teko erottelemalla keltuainen ja valkuainen ainakin vuorokautta ennen itse urakkaa.
Muutamat työvälineet helpottavat macaronien tekemistä. Italialaisen marengin valmistukseen tarvitset tarkkaa digitaalista paistolämpömittaria. Myös yleiskone helpottaa italialaisen marengin onnistumista, sillä se pitää vatkata kylmäksi. Tarkkaa vaaka on myöskin ehdoton kapistus!
Ohjeen perustuu Jauhot Suussa -blogin ohjeeseen, mutta jonkin verran olen sitä muuttanut.
Tarvitset:
150g mantelijauhoa
150g tomusokeria
120g valkuaisia
185g hienoa sokeria
50g vettä
(pasta- tai tomuväriä)
1. Mittaa ja siivilöi mantelijauho sekä tomusokeri isohkoon kulhoon.
2. Mittaa puolet valkuaisista (60g) yleiskoneen kulhoon.
3. Ja jätä toinen puolikas valkuaisista (60g) odottamaan.
4. Mittaa 30g sokeria odottamaan yleikoneen viereen.
5. Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan.
Aloita tekemällä italialainen marenki:
- Laita sokeri ja vesi (kohta 5) kuumenemaan 121 asteeseen.
- Vatkaa valkuaisia ja lisää samalla pikkuhiljaa hieno sokeria joukkoon (kohta 2 & 4), vatkaa kunnes valkuaiset alkavat muodostaa alaspäin kääntyviä huipuja.
- Lisää väri ja sekoita. (Itse suosin pastavärejä. Niitä tarvitsee käyttää todella vähän, ole varovainen sillä väriä ei saa pois!! Pastavärejä voi tilata esim. täältä.)
- Kun vesi ja sokeri ovat 121 asteessa, lisää kuuma liemi valkuaisvaahtoon ohuena nauhana, samalla valkuaisvaahtoa vatkaten. Anna italialaisen marengin vatkautua kylmäksi.
Lisää loput valkuaiset (kohta 3) käännellen mantelijauho-tomusokeri-seokseen, niin että se on sekoittunut sinne täysin. Kääntele italialainen marenki mukaan joukkoon varovasti. Mitä enemmän kääntelet, sitä notkeammaksi taikina tulee. Varo kääntelemästä liikaa. Taikina on sopivaa, kun nostamalla sitä nuolijalla, taikina valuu siitä suhteellisen paksuna, mutta kuitenkin yhtenäisenää pötkönä alas. Jauhot Suussa -blogi neuvoo tarkistamaan taikinan näin: Seoksen pitäisi olla sopivaa kun vedät veitsellä viillon taikinaan ja 10 sekunnissa kuvio häviää ja taikinan pinta tasaantuu. Mikäli taikina tuntuu vielä liian paksulta, kääntele sitä pari kertaa ja kokeile uudestaan.
Laita seos pursotinpussiin ja pursota leiveinpaperin päälle tasaisia, mahdollisimman samankokoisia ympyröitä ja laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
Anna macaroneien jähmettyä ennen uuniin laittoa
n. 30 minuuttia. Macaronit ovat valmiita uuniin, kun painat pintaa kevyesti sormella, taikinaa ei jää käteen, eikä sormen kuvaa taikinaan.
Mikäli haluat koristella macaronien pintaa kookoshiutaleilla, stösseleillä tms. lisää koristeet ennen kuin kuoret ovat täysin kuivuneet, mutta kuitenkin jo osittain jähmettyneet.
Laita macaronit 150 asteiseen uuniin, mutta pienennä lämpötilaa 135 asteeseen, näin ollen kuoret eivät ruskistu. Paista no 12-15 minuuttia uunista riippuen. Ota macaronit pois kuumalta pelliltä heti, ja anna jähtyä leivinpaperin päällä, ennen irroittamista. Pakkaa kuoret ilmatiiviiseen rasiaan, niin että jokaisen kerroksen välissä on leivinpaperia ja anna oleutua jääkaapissa ainakin yön yli ennen tarjoilua.
Kuorien väliin voit laittaa mitä ikinä haluat, hilloja, voicremejä, mascarponetäytteitä tms. Nauti ihanassa seurassa!
♥ Roosa
huuh. melkoisen nättejä pienokaisia.
VastaaPoistaminäkin olen noita stockalla aina välillä kattellut, hurja on palojen hinta.
VastaaPoistanyt kun tuota ohjetta tässä pohtii, eipä ole ihme, miten noin monta vaihetta ja jännittämistä jaksaa?
tehkää te tytöt makarooneja, minä tulen sitten maistelemaan valmiita.
herkuilta näyttää :)
-punavuoren pöllö