Yksi leipäreseti on kulkenut mukanani jo pitkään. Sain sen viitisen vuotta sitten kaveriltani ja siitä lähtien se on muutuunut ja muokkauttunut pikkuhiljaa. Sen tekeminen vie jonkin verran aikaa, mutta on helppoa, koska taikina ei vaadi vaivaamista.
Leipä, johon olen näin kovin ihastunut, on saaristolaisleipä. Ensinnäkin se maistuu hyvältä, toisekseen säilyy hyvin monia päiviä! Täydellinen lahja siis.
Saaristolaisleipä
2-4 leipävuokaa1 litra piimää (tai appelsiinimehua)
50 grammaa hiivaa
3,5 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
2 dl leseitä
4 dl ruisjauhoa
10 dl vehnäjauhoa
1 dl auringonkukansiemeniä
1,5 rkl suolaa
Lämmitä piimä, maltaat ja siirappi kattilassa kädenlämpöiseksi, jotta voit herätellä hiivan. Lisää kaikki muut aineet sekoitellen. Taikina on aika löysä, mutta hyvä niin. Anna sen nousta yön yli jääkapissa tai pari tuntia pöydällä.
Voitele leipävuoat ja "jauhota" leseillä halutessasi. Painele taikina vuokiin ja tasoita jauhoisilla sormilla. Anna kohota pari tuntia pöydällä.
Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipiä alatasolla pari tuntia. Paiston loppupuolella leipiä voi valella siirappilla. Sammuta uuni ja ota leivät pois vuoista. Voit laittaa leivät vielä ilman vuokia uuniin 10 minuutiksi, jotta kuoresta tulee vähän parempi.
Säilytä leipiä keittiöpyyhkeeseen tai paperiin käärittynä jääkaapissa. Parhaimmillaan aikaisintaan seuraavana päivänä.
..ja suolaa
Suolapaketteja saattaa yllättäen kertyä aika monta, kun tuparivieraat innostuvat! Siispä olen yleensä vienyt jotain itsetehtyä suolaista leivän päälle laittettavaa. Saaristolaisleivän kanssa sopii esimerkiksi hyvin vaikka savukalatahna!-Riikka
ois kiva jos päivittelisitte hiukan useammin..
VastaaPoistaYritetään parantaa tapamme! -Roosa
VastaaPoista