Sinisimpukoita, siis viljeltyjä sellaisia, voi ostaa kepein mielin ainakin WWF:n kalaoppaan mukaan. Ne eivät aiheuta ympäristöhaittoja, vaan päinvastoin niiden viljelyllä koetaan olevan positiivisia vaikutuksia meren hyvinvointiin. Ne poistavat liikoja ravinteita vedestä suodattamalla vedestä pieneliöitä ravinnokseen, mitä pidetään myönteisenä. Kalaopas vilkuttaa siis vihreää valoa tälle herkulle!
Hyviä sinisimpukoita löytää ainakin Hakiksen hallista Reitiltä, eikä hintakaan hivo taivaita. Reilun kilon pussin saa alle seitsemälle eurolla. Sellaisesta määrästä riittää kahdelle pääruoaksi tai neljälle alkuruoaksi.
Talviset sinisimpukat
Perustekniikka sinisimpukoiden valmistukseen on keittää ne elävänä liemessä. Liemen voi maustaa eri tavoin, mutta klassisimmillaan se on keitetty valkoviinistä ja kalaliemestä. Tällä kertaa päätin käyttää mausteena myös chiliä ja korianteria pakkaspäivän kunniaksi.
Esivalmistelut
LIEMEN KEITTÄMINEN
3 shalottisipuli
1 chili
1 litra kalalientä
1/2 litraa valkoviiniä
1/2 dl valkoviinietikkaa
1-2 dl kermaa
suolaa
Hienonna sipuli ja chili. Kuullota ne kattilassa. Lisää ensimmäisenä kuumaan kattilaan valkoviinietikka, sitten viini ja anna niiden keittyä hetki kasaan. Lisää sitten kalaliemi ja anna nesteen keittyä puoleen. Lisää kerma juuri ennen kuin keität simpukat. Tarkista suola ja lisää maun mukaan.
SIMPUKOIDEN PUTSAAMINEN
Simpukat on helpoin putsata kaatamalla koko satsi lavuaariin ja työskennellä siellä. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä irtohiekan ja lian poistamiseksi. Ota pieni veitsi ja rapsuttele sillä irti tiukemmin kuoressa oleva lika. Poista samalla nykäisemällä simpukasta sen "parta". Heitä pois simpukat, jotka ovat valmiiksi auenneet eivätkä sulkeudu kopauttamalla. On tärkeää, että kuolleet eli auenneet simpukat eivät päädy liemeen, sillä ne aiheuttavat ikäviä ruokamyrkytyksiä! Älä myöskään keitä "erityisen painavia" simpukoita, sillä ne ovat usein täynnä hiekkaa, ettei vaan liemi mene hiekasta pilalle.
Simpukoiden keittäminen
n. kilo putsattuja simpukoita
n. litra lientä
silputtua korianteria
leipää tarjoiluun
Kuumenna liemi isossa kattilassa reilusti kiehuvaksi. Lisää kaikki simpukat kerralla kattilaat ja laita kansi päälle. Anna kiehua kolme minuuttia niin että simpukat aukeavat!
Lado simpukat isoon kulhoon, ripottele korianterisilppu päälle ja kaada lientä sopivasti mukaan. Kiinni jääneet simpukat eivät ole syömäkelpoisia.
Nautiskele rauhassa hyvän valkkarin kera. Liemeen on ihanaa dippailla hyvää leipää!
-Riikka
PS. Jos kaikkea liemeä ei tule syötyä, kannattaa loput säästää. Siitä voi tehdä seuraavana päivänä vaikka pastan. Keittää vain liemen kattilassa kasaan ja lisää vaikka vähän chiliä ja tomaattipyrettä!
voitko tehdä tätä joskus mulle? =)
VastaaPoistaMahollisesti.. Huomenna?
PoistaSinisimpukat tänään Oulunkylän K-kaupassa 3,90 e / kg ja Clam Chowder porisee liedellä! Nom!
VastaaPoistaNamnam! Ja kiitos vinkistä!
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMitä tarkoittaa keittää liemi kasaan?
VastaaPoistaKeittää kasaan/kokoon tarkoittaa, että keitettään lientä ilman kantta, niin että liemen maku tiivistyy ja nestettä haihtuu pois. Tällöin lientä on vähemmän, mutta se on kaikinpuolin tiiviimpää ja maukkaampaa. :) Kiitos kysymyksestä! -Roosa
Poista