perjantai 5. lokakuuta 2012

Punajuuriherkkua

Punajuuri on yksi ihanimmista juureksista. Se on sokerijuurikkaan läheinen sukulainen ja siksi sen maku onkin kivan makea.  Syksyllä punajuuri on mehevimmillään ja kypsyy nopeammin kuin pitkään säilytetyt juurekset.

Punajuuri on ravinnerikas juures sisältäen monia vitamiineja ja esimerkiksi kaliumia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuressa on paljon ravintokuitua ja vettä, joten se on kaiken lisäksi kevyttä ruokaa.

Ennen aikaa uskottiin punajuureen myös lääketieteellisenä kasvina ja sen sanottiin nostattavan mielialaa. Tutkitusti se tekee hyvää aineenvaihdunnalle ja vaikuttaa positiivisesti punasolujen uusiutumiseen.

Ruoanlaitossa punajuuresta on moneen, aina keitoista ja laatikoista leivonnaisiin. Punajuuri suositellaan syötävän vain kypsennettynä. Ne kaittaa keittää kuorineen, jolloin kuoret irtoavat helposti ja kaikki hyvät ravintoaineet säilyvät.







Punajuurileipäset

Nämä leipäset ovat täydellistä bileruokaa. Sen lisäksi, että ne näyttävät hauskoilta, ne on helppo tehdä. Tämän reseptin alkuperää en tiedä, mutta itse kopioin sen kaveriltani..


Tarvitset:


1 kg punajuuria

1 pkt aurajuustoa

voita

suolaa, pippuria

hyvä patonki


Tee näin:


Keitä punajuuret lähes pehmeiksi kuorineen. 

Kuori vähän jäähtyneet punajuuret ja raasta ne raastimen pienellä terällä.

Laita pannulle nokare voita ja pyörittele raastetta siinä. Murenna joukkoon aurajuusto ja anna sen sulaa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa patonki ohuiksi kiekoiksi ja laita sopiva kökkäre punajuurta pälle. Tarjoile!

-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti