tiistai 16. lokakuuta 2012

Macarons

Ranskalainen klasikkoleivos macaron on nykyään arkipäivää Helsinkiläisissäkin kahviloissa. Kauniin väriset ja monen makuiset macaronsit ovat hurmaava lisä jälkiruokapöytään tai skumppalasillisen seuraksi. Yksinkertaisesti sanottuna ne ovat marenkimaisia mantelijauholeivonnaisia, jotka on täytetty kreemillä, suklaalla, hillolla tai muulla makealle.

Suklaakookosmacaronit ja vaalensiniset valkosuklaalimemacaronsit kruunasivat ristiäisten kahvipöydän.

Syy, miksi macaronsien ympärillä leijuu pienoinen hype, on niiden maine vaikena valmistettavana. Usein kuulee macarons-mokista, mutta huolellisella työllä niiden tekeminen on helppoa, mutta jokseenkin aikaanvievää. Ohje kuoriin on KAISLA:n Parisilainen macaron-leivos -kirjasta.

Macarons

Kuoret:


100 g munanvalkuaista
110g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
25 g kidesokeria
(jauhemaista elintarvikeväriä)

Tarvitset myös:

Tarkka grammavaaka
Sähkövatkain
2 kulhoa
Nuolija
Myös pursotinpussit sekä macaronsmatot voivat olla hyödyllisiä apuvälineitä

Tee näin:


Esivalmistelut:

Erottele munanvalkuaiset viimeistään edellisenä päivänä ja laita ne jääkaappiin ilmatiiviiseen rasiaan. 100 grammaan menee noin kolme munanvalkuaista. Kun valkuaisia vanhentaa etukäteen, niiden sitko-ominaisuudet vähentyvät ja vaahdosta tulee kuohkeampi.

Tavallinen mantelijauho, kuten Sallisen-jauho, on liian karkeaa, jotta tulos olisi kauniin tasainen. Jauhot kannattaa siis siivilöidä mahdollisimman pienireikäisellä siivilällä, esim kastikesiivilällä, kun haluaa mahdollisimman hyvän lopputuloksen. Tämä on kuitenkin kevyttä hifistelyä :)

Taikinan valmistus:

Aloita sekoittamalla mantelijauho ja tomusokeri.

Vatkaa munat ja kidesokeri vaahdoksi, tässä vaiheessa lisää myös elintarvikeväri, jos haluat värillisiä kuoria. Vaahto ei saa mennä liian kovaksi, kökkäremäiseksi. Se on sopivaa, kun vispilää nostamalla saat alaspäin kääntyviä huippuja.


Kääntele jauhoseos vaahtoon. Jauhot kannattaa lisätä siivilän läpi.

Laita taikina pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperille taisaisin välein.  Taikinan pitäisi pysyä hyvin kasassa eikä levitä juurikaan.

 Kopauta pellin pohjaan muutaman kerran niin ilmakuplat lähtevät.

Macarons-alusta auttaa tekemään kuorista samankokoisia, mutta yhtälailla
 leivinpaperin kääntöpuolelle voi piirtää sopivan kokoisia ympyröitä.
Anna kuorten kovettua noin 20 minuuttia pöydällä. Tiedät, että kuoret ovat sopivan kovettuneita, kun hellästi painamalla niihin ei jää mitään jälkeä, eikä taikinaa tartu sormiin. Koristele kuoret kuitenkin ennen kovettumista esimerkiksi kookoshiutaleilla tai strösseleillä.

Paista uunissa 150 asteessa (kiertoilma) 12-14 minututtia.

Kun pitsireunukset ilmaantuvat
macaroneihin, hymyilyttää pakostakin.


Anna kuorten jäähtyä uunista tultuaan. Jäähtyneinä ne irtoavat helposti leivinpaperista.

Ennen tarjoilua täytä macronit. Niitä on huomattavasti helpompi kuljettaa ilman täytettä, joten jos tarjoilet ne muualla kuin kotona. Kuljeta täyte ja kuoret erillään ja viimeistele paikan päällä.


Täyte:

Täytteen voi tehdä lähes mistä vain: murskattu kiivi voi olla hauska täyte vihreisiin makaroneihin tai tummasuklaa kaakaoversioihin. Tässä on kuitenkin ohje valkosuklaatäytteeseen.

Tarvitset:

0,5 dl kermaa
150 grammaa suklaata

Tee näin:

Kuumenna kerma lähes keihuvaksi. Siirrä pois hellalta ja lisää paloiteltu suklaa. Jäähdytä.

-Riikka ja Roosa


ps. Älä masennu, jos ne eivät ensimmäisellä kerralla onnistu. Ensimmäisen kerran kun yritin, käytin nestemäistä elintarvikeväriä ja sekoitin jauhoja valkuaisvaahdon sekaan melko ronskisti sekoittaen, jolloin tuloksena oli lähes tasinen mantelipannukakku :) -Roosa

1 kommentti: