torstai 28. maaliskuuta 2013

Homemade mysli

Aterioista tärkein, nimittäin aamupala ei ainakaan omalta osaltani ole tavallisesti kovinkaan glamourinen luomu ruispuurossaa. Omatekemällä myslillä kuitenkin aamupalasta tulee erityisen herkullinen ja terveellinen aamun aloitus! Myslin tekeminen on myös ihan älyttömän helppoa ja itse tekemällä tiedät tarkalleen, mitä mysli sisältää. Ja samalla vältät kaupan myslille tyypillisen runsaan piilosokerin.

Viimeksi tein mysliä näin:

2dl ruishiutaleita
2dl kaurahiutaleita
3dl siemeniä ja pähkinöitä, tällä kertaa käytin auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiemeniä, cashew- ja saksanpähkinöitä
vajaa desi rypsiöljyä
pari rkl hunajaa
ripaus suolaa
n. dl kuivattuja karpaloita ja eri hedelmiä

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuumenna hunajaa ja öljy, niin että ne sekoittuvat, älä kuitenkaan kiehauta.
Sekoita kaikki ainekset, paetsi kuivatut marjat ja hedelmät, pellille ja kaada hunaja-öljy-seos tasaisesti hiutaleiden, siemenien ja pähkinöiden päälle, sekoita. Laita uuniin paistumaan n.15minuutiksi, mutta kääntele mysliä kuitenkin vähintään viiden minuutin välein, sillä se palaa herkästi! Lisää lopuksi kuivatut marjat ja hedelmät uunista tulleen myslin joukkoon.


Tein myös myslistä viljattoman version hyvän päivän lahjaksi rakkaalle kummilleni!

n. 2,5dl eri siemeniä, auringonkukan-, kurpitsan- ja pellavansiemeniä
n. 2,5dl eri pähkinöitä, cashew- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita
vajaa puolidesiä rypsiöljyä
pari-kolme rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
n. 1,5dl kuivattuja karpaloita, omenoita ja kookoslastuja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuumenna vaahterasiirappi ja öljy, niin että ne sekoittuvat, älä kuitenkaan kiehauta.
Sekoita kaikki ainekset, paetsi kuivatut hedelmät ja marjat, pellille ja kaada vaahterasiirappi-öljy-seos tasaisesti siementen ja pähkinöiden päälle, sekoita. Laita uuniin paistumaan n.15minuutiksi, mutta kääntele mysliä kuitenkin vähintään viiden minuutin välein, sillä se palaa helposti! Lisää lopuksi kuivatut marjat ja hedelmät uunista tulleen myslin joukkoon.



Viljaton mysli


ps. Rypsiöljyn voi korvata esim. kookosöljyllä, jos tykkää kookoksen mausta!
♥ Roosa


tiistai 26. maaliskuuta 2013

Bataatti-porkkanakeitto

Sosekeitot ovat siitä mainioita, että ne tulevat melkein itsestään. Ei tarvitse kuin kuoria ja paloitella vihannekset, keittää pehmeäksi ja surauttaa blenderissä samettiseksi keitoksi!

Tällä kertaa lounaaksi syntyi mausteinen bataatti-porkkanakeitto.

n. 500g porkkanoita
n. 500g bataattia
1 sipuli
1 pieni chili
pieni pala inkivääriä (about peukalon pään kokoinen palanen)
1 vaniljatangon siemenet
n. 2dl kookosmaitoa
suolaa

Kuori ja pilko sipuli sekä inkivääri, poista chilistä siemenet ja pilko se pieniksi palasiksi. Halkaise vaniljatanko pituussunnasta ja ota siemenet talteen. Kuullota sipuli, inkivääri, chili ja vaniljatangonsiemenet öljyssä ja lisää kuoritut ja paloitellut porkkanat sekä bataatti joukkoon. Lisää vettä niin, että vihannekset lähes peittyvät. Keitä vihannekset kypsiksi, niiden ei kuitenkaan tarvitse olla överikypsiä, sillä silloin keitosta tulee helposti vetistä. Lisää suolaa. Surauta vihannekset blenderissä (eli tehosekoittimessa) soseeksi ja lisää kookosmaito. Lisää keitinlientä sen verran, että saat halutun koostumuksen. Tarkista suola.

♥ Roosa

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pasta Carbonara

Olen tänä keväänä ollut työharjoittelussa ravintolassa, jonka takia en ole hirveästi kotona kokkaillut. Nyt kuitenkin olen seuraavat viisi viikkoa työharjoittelussa kauniiden kakkujen parissa ja sinne minun täytyy ottaa omat lounaat mukaan. Tämän vuoksi tulen varmasti postailemaan tänne enemmänkin tämmöistä helppoa lounasruokaa.

Insipiroiduin tänään Jamie Oliverin kesäkurpitsa- pasta carbonarasta, joten päätin kokeilla sitä myös itse. Tämä oli todella nopea tehdä, oikeasti viidessätoista minuutissa valmis! Helppoa, mutta melko tuhtia ruokaa.

Tarvitset:

200g penne pastaa
suolaa

170g pekonia
2 kesäkurpitsaa
reilusti timjamia
mustapippuria
2 keltuaista
n. 70g parmesanraastetta
2dl kermaa

Tee näin:

Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää keitinveteen reilusti suolaa. Heti kun vesi kiehuu, laita pastat keittymään, ja keitä pussin ohjeen mukaan. Älä kuitenkaan keitä pastaa yli, jätä purutuntumaa.
Siivuta pekoni melko raffiksi siivuiksi ja heitä isoon paistin/wokkipannuun ruskistumaan. Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnasta puoliksi ja puolikkaat vielä kerran pituussuunnasta puoliksi, poista kesäkupitsasta siemenet. Leikkaa kesäkurpitsat viistosti noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Kun pekonit ovat ruskistuneet, lisää kesäkurpitsat pekonien joukkoon. Lisää timjamia ja reilusti rouhittua mustaa pippuria.
Laita kaksi keltuaista, kerma ja parmesaaniraaste astiaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää keltuais-kerma-parmesaan seos pekonin ja kesäkurpitsojen päälle ja kiehauta nopeasti. Lisää keitetty pasta kastikkeen sekaan. Mikäli tuntuu tarpeelliselta, voit lisätä vähäsen keitinvettä joukkoon.




♥ Roosa

torstai 21. maaliskuuta 2013

Maalaistentorille Kellohalliin

Kuva maalaistentorin sivulta
Kevät alkaa pikkuhiljaa olla täällä. Sen voi aistia ainakin siitä, että Helsinki alkaa aktivoitua ja kaikenlaisia hauskoja tapahtumia järkkäillään ympäri kaupunkia. Viime lauantai torikortteleissa tapahtui katuruokariehan tiimoilta ja ensi lauantaina Kellohalliin avautuu jälleen Maalaistentori.

Syksyllä Maalaistentorilla oli letkeä meno ja paljon hyviä tuotteita myynnissä. Meille tarttui silloin mukaan hunajaa ja raakamaitoa. Rekviisiittaakin oli mukana ja maalaistunnelmaa loi esimerkiksi pihaan parkkeerattu traktori

Tälläkin kertaa tapahtuma on kokonaan tuottajien itsensä järjestämä. Tarjolla mainostetaan olevan erityisesti pääsiäisherkkuja. Paikan päällä oli ainakin viimeksi ruokakojua niin sai shoppaillesakin masun täyteen.

Tästä pääsee Kellohallin sivuille tutustumaan tarkempaan aikatauluun!


-Riikka

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Sunnuntain energiapallot

Perjantaina kaverini esitteli Punnitse & Säästässä hauskoja raaka-vegaani-patukoita. Ainesosien määrä ei päätä huimannut, sillä cashewpatukka sisälsi tasan cashew-pähkinöitä ja taateleita.

Päätin, että kokeilen heti hyvän hetken tullen kotona omaa versiotani näistä patukoista. 

Valmiina eväsrasiassa lähdössä kirpparimyyjien motivaatioherkuiksi.

Energiapalloset

n. 15 palloa 

2 dl pähkinöitä (kuorittuja)
6 kuivattua viikunoita
(seesaminsiemeniä tai kookoshiutaleita viimeistelyyn)

Laita pähkinät ja viikunat kulhoon ja murskaa sauvasekottimella mahdollisimman tasaiseksi massaksi.

Pyörittele palloiksi tai muotoile patukoiksi.

Laita seesaminsiemeniä tai kookoshiutaleita lautaselle ja pyörittele pallot siinä.

Valmis.

-Riikka

torstai 14. maaliskuuta 2013

Kolmannen kerran se savulohi

Viimeiset savulohen rippeet päätyivät sunnuntaipäivällisen alkupaloiksi. Rupeama sai arvoisensa päätöksen, sillä nämä herkkuset veivät kielen mennessään. Pakko myöntää, että oli aika ylpeä olo, kun savulohen nahka tipahti biojätteeseen, sillä jokainen hitunen oli harkiten käytetty ja nautittu! Seuraavaksi pitänee ottaa vaikeampi kohde, sillä savulohi sopi yllättävän moneen ruokaan ja makuun.

Sunnuntaipöydässä itsetehty näkkileipä sai päällensä avokadomoussea ja savulohta! Yksinkertaista, mutta hyvää. Avokado ja lohi ovat ehdottoman hyvä makupari!

Näkkäri

Liitutaululla pysyy reseptit ja ostoslistat ojennuksessa

1 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
6 dl hiivaa
3 tl suolaa
3 tl hunajaa
25 g sulatettua voita
(pari ruokalusikallista silputtua tilliä tai muuta yrttiä)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää hunaja ja suola. Seikoittaen voimakkaasti lisää jauhot. Lopuksi hienonennut yritit ja voi. Taikina on hyvä kun se on suhteellisen kova ja kiinteä. Jos se on tarttuvainen, lisää vähän jauhoja. Kääri taikina kelmuun ja anna en levätä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia.


Ota taikinasta kerallaan pieni pala. Voit joko kaulia sen jauhotetulla alustalla tai rullata pastakoneella mahdollisimman ohueksi. Voit paistaa leivät pitkinä levyinä, mutta yhtä hyvin leikata ne valmiiksi ruuduiksi tai piparimuotilla vaikka ympyröiksi.

Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 5 - 8 minuuttia. Vahdi koko ajan uunia, sillä näkkärit palaa hirmu helposti!

Lopputulos oli herkullinen, mutta myös kaunis!


Avokadomousse

1 kypsä avokado
sitruunamehua
1 rkl creme freshiä (tai vaikka maustamatonta tuorejuustoa)
suolaa
pippuria

Laita kaikki blenderiin ja surauta! Lisää suolaa ja sitruunamehua maun mukaan. Sitruunamehua kannattaa laittaa ainakin vähän, sillä muuten mousse ruskettuu inhottavan väriseksi!

Vinkki: Sitruunan sisältämä askorbiinihappo eli c-vitamiini on yleensäkin hyvä värin säilyttäjä oli kyseessä sitten avokado tai omenamehu.

Kokoa leivät taittamalla näkkärilevystä sopivia palasia, iskemällä moussea väliin ja savulohta päälle. Viimeistele vastarouhitulla mustapippurilla.

-Riikka


lauantai 9. maaliskuuta 2013

Savulohi round 2: Artisokkaa ja savulohta


Savulohiseikkailut jatkuvat! Nyt kala on yhdistetty maa-il-man helpoimpaan herkku-pastaan. Kaikki kiitokset reseptin alkuperästä Kanadaan kadonneelle ystävälleni. Kun mitään ei tarvitse pilkkoa vaan kaikki hurauttaa sauvasekottimella mössöksi, ei iske kiire keittiöön.

 

 

 

 

 

 

 

Savulohta, artisokkapestoa ja kesäkurpitsaa


 pastaa neljälle

1 säilyke tlk artisokansydämiä
1 puntti basilikaa
2 valkosipulin kynttä
1 sitruuna
1 tl hunajaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

n. 300 grammaa savulohta

kesäkurpitsa
sitruunaa
balsamicoa
suolaa
pippuria


Aloita kesäkurpitsasta. Vedä se ohuiksi nauhoiksi kuorimaveitsellä. Mausta n. puolikkaan sitruunan mehulla, balsamicolla ja suolalla sekä pippurilla. Jätä maustumaan huoneenlämpöön.

Laita kaikki artisokkapeston aineksen sauvasekottimen menevään kulhoon ja hurauta mössöksi. Lisää oliiviöljyä sen verran, että pesto ei ole tönkköä. MAISTA! Lisää sitten makusi mukaan lisää suolaa, pippuria, sitruunaa tai hunajaa.

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

Kaada pesto kulhoon ja pasta päälle. Sekoittele hyvin. Nostele kesäkurpitsat pastan päälle. Riko haarukalla savulohen rakennetta ja asettele hituset päälimmäiseksi. Rouhi vielä pippuria ja suolaa päälle.


torstai 7. maaliskuuta 2013

Kolme kertaa savulohi vol 1

Tässä palataan tuplasti jo kerran esille nousseisiin aiheisiin. Ensinnäkin kalaan! Edelleen hyvää ja terveellistä. Toiseekseen Mummuun. Kerroin inspiroivasta Vaasan reissusta jo kertalleen, mutta palataan vielä Mummun viisauksiin..

Kun asuu yksin tai kahdestaankin, kohtaa jatkuvasti ongelman nimeltään pakkauskoot. Kuka nyt huitasee yksinään 400 grammaa jauhelihaa tai kokonaisen kesäkurpitsan? Ei ainakaan meidän Mummu enkä minä. Mummulla juttu toimii niin, että ensimmäisenä päivänä lenkkimakkarasta tehdään makkarakastiketta ja perunaa. Toisena sitten eilisistä perunoista ja lenkistä pyttipannu. Kolmantena loput lenkkimakkarasta siivutetaan ja niistä tehdään oskarin grillissä purilaisia. Meillä vastaava tilanne kulkee näin: kolmasosa kesäkurpitasta käytetään linssikeittoon. Seuraavana päivänä syödäänkin ulkona. Komantena paistetaan munakas.. Mihin se kesäkurpitsa unohtui? Jääkaapin perälle tietty!

Päätin tehdä asiassa parannuksen. Ja aloittaa heti. Ensimmäisenä kohteena 800 gramman lämminsavulohifile.

Kun keltuainen jää valuvaksi on uppomuna just täydellinen

Päivä 1

Ensimmäisenä päivänä päädyin kevyesti salaattiin.  Parasta, mitä lohisalaattiin voi laittaa on uppomuna! Uppomunalla on jokseenkin hankala maine, mutta sen tekeminen on oikeasti hyvin yksinkertaista.


Savulohisalaatti


Kahdelle

n. 300 gramaa savulohta
2 munaa

wasabia
creme freshiä

erilaisia salaatteja
avocado
kurkkua


Aloita valmistamalla uppomunat.

Sekoita pieni määrä wasabia ja vähän suolaa creme freshiin helpoksi kastikkeeksi.

Pilko ja pienennä vihannekset kuten haluat ja kokoa kaikki nätiksi salaatiksi.


Uppomuna

Valitse iso kattila ja laita siihen reilusti vettä. Vettä ei haluta kuumentaa kiehuvaksi vaan juuri alle kiehumispisteen. Lorauta veteen pari ruokalusikallista etikkaa.

Riko munat, kumpikin omaan lasiinsa. Tee kauhalla tai pallovispilällä veteen pyörre ja tipauta munat pyörteeseen. Anna munien olla vedessä nelisen minuuttia, nosta ne lautaselle ja ripauta suolaa sekä pippuria päälle!

-Riikka

..jatkoa seuraa..

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Syökää kalaa!

Ravintosuosituksissa suositellaan syömään kalaa kahdesti viikossa. Omega 3- rasvahapot ja D-vitamiini ovat hyviä syitä mutustella kalaa useamminkin. Monet kalat ovat myös vähärasvaisia. Japanilaisten ja inuiittien on todettu elävän terveempää elämää kalapanoitteisen ravintonsa takia. Kalalla ei myöskään ole samanlaista ympäristöä kuormittavaa taakkaa kuten lihalla.

Meidänkin kotona jää silti kalansyönti vähemälle. Pohdiskelin asiaa muutama päivä sitten talsiessani kohti Alepaa. Kun rantauduin lähikauppamme kalahyllyn eteen, en enää pohtinut miksi. Hyvää kalaa halutessaan on nimittäin lähdettävä vähän paremmille verkoille kuin Alepan pakastealtaalle.

Ainakin Helsingissä parhaat kalat saa kauppahallista. Hakaniemessä luottomyyjäni on ehdottomasti Reitti. Valikoima ei ehkä ole laaja, eikä tiskillä ole muovirapuja koristeena, mutta kala on aina tuoretta ja palvelu loistavan ammattimaista. Reitillä ei joudu pohdiskelemaan, ottaisiko nyt tota epäeettistä miekkakalaa vai vielä pahemmin sukupuuttoon kuolevaa ruijanpallasta. Valikoimassa on kotimaiset kausituotteet (taisi olla vielä norsseja), lohta, siikaa, ahventa, haukea, mätejä ja viimeksi käydessäni myös sinisimpukoita.

Omaan pakettiini kääräistiin pari siikafilettä. Tuoreen kalan äärellä nimittäin lähes väistämättä puhkeaa tajuton lämpökypsyttämisen viha. Nämä fiileet olivat matkalla kohti graavausta. Siika on WWF:n kalaoppaassa niin sanottu keltainen kala. Sitä ei suositella kulutettavaksi liikaa. Siika on kuitenkin aika ongelmallinen kala monessakin suhteessa, mitä näihin eettisyyskysymyksiin tulee. Ensinnäkin siikoja on monenlaisia, ei vain yhtä. Esimerkiksi karisiika kasvaa hitaasti ja siksi sen syöminen olisi hyvä jättää vähemmälle. Sisävesien siikoja kannattaa suosia ja pienimmät yksilöt jättää vielä jatkmaan sukuaan.

Toinen kaveri sai perinteisemmän tillimausteen, ihan vaan vertailun vuoksi.

Sokerisuolattu basilikasiika

n. 500 gramman siikafile
1/2 punttia basilikaa
1 rkl karkeaa merisuolaa
1/2 rkl sokeria

Nypi file ruodottomaksi ellet ole jo pyytänyt kauppiasta tekemään sitä. Jätä suosiolla nahka ja suomut, jotta filettä on helpompi käsitellä.

Pyyhkäise keittiöpaperilla pinnasta ylimääräiset limaisuudet pois tai huuhtaise file ja kuivaa se. Hiero suola ja sokeri pintaan. Nypi basilikan lehdet fileen päälle. Kääräise tiukasti voipaperiin ja laita kylmään.

Graavaminen on kalan raakakypsyttämistä. Anna kalan siis kypsyä rauhassa mielellään yön yli.

Siivuta kypsynyt kala ja tarjoile esimerkiksi tomaattisalaatin kanssa. Jos graavikala jää jostain syystä (vaikea keksiä yhtään) syömättä sen voi myös lämpökypsentää. Basilikagraavatusta siiasta syntyy esimerkiksi herkullinen lasagne!

-Riikka